Interrail & fiets in Zweden

Zo. Vijf dagen in Bohuslän – de Zweedse westkust – rondgereden, nu is het tijd om te verkassen. Noorwegen ga ik deze keer niet doen. De fiets zou toch maar in de weg zitten, en voor die trip denk ik dat het beter is om op voorhand goed te plannen en te reserveren. Het is er niet alleen prijzig, maar ook erg koud. Dus reizen we door naar Stockholm, en van daar met de ferry naar Tallinn. De Baltische staten, dat lijkt me wel wat.

Maar fietsen en treinen in Zweden dus. Het is problematisch. De fiets mag niet mee op de sneltrein van Göteborg naar Stockholm. En je kan niet doen alsof je het niet wist: je krijgt die fiets met bagage gewoon niet door dat smalle deurtje. Gelukkig is er Flixtrain (ja, die van de bussen) die wel fietsen toelaten. Kost natuurlijk wel wat. Interrail is goed maar verre van perfect. De snelle verbindingen zijn niet inbegrepen in de pas, en moet je apart betalen. Ook de ferry naar Tallinn was extra, maar je krijgt wel korting. Waarschijnlijk waren individuele tickets uiteindelijk goedkoper dan een Interrail pas voor 2 maanden. Je moet al erg veel treinen om het er uit te halen.

Europa promoot de fiets. De komende jaren worden er budgetten vrijgemaakt voor meer fietsroutes in de Europese unie. De bedoeling is dat we voor groene vakanties kiezen in plaats van te vliegen. Ze zullen de spoorwegmaatschappijen mogen sensibiliseren, want voorlopig is het nog niet wat het moet zijn. Overal moet je extra betalen voor de fiets, maar erger nog,je moet je plek reserveren want de plaatsen zijn beperkt. Zo zal het echt niet lukken om die Europese ambities waar te maken.

Update: een beetje opzoekingswerk leert me dat er in het fit for 55 project Te veel werd gefocust op de elektrische auto en te weinig op de fiets. Typisch weeral. Degenen die beslissen hebben een chauffeur en een bedrijfswagen om op het werk te geraken. De fiets, dat is voor gekkies.

Toch ook wat goed nieuws: er is toch budget voor de fiets in de stad. Benieuwd wat Brussel er van bakt.

Nog dik anderhalf uur wachten. Nog een cappuccino dan maar 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s